flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За несплату аліментів можуть мобілізувати: як працюватиме новий закон

26 квітня 2024, 14:16

За місяць набуде чинності новий закон про мобілізацію, який серед іншого, передбачає додаткові санкції для військовозобов’язаних батьків, які не сплачують аліменти.

Хто може втратити право на відстрочку та за яких умов

 18 травня чинності набуде оновлений закон про мобілізацію, який передбачає ряд змін для військовослужбовців, військовозобов’язаних, а також чоловіків, що наразі перебувають за кордоном. Серед іншого, у законі передбачено санкції для батьків трьох чи більше дітей, які ухиляються від сплати аліментів. Невдовзі ТЦК отримають доступ до бази даних про заборгованість, а отже, факт несплати аліментів буде відстежуватись.

Хто втратить право на відстрочку за несплату аліментів?

Згідно з оновленими нормами закону, боржники зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, можуть бути мобілізовані до армії.

Тобто, особи, на утриманні яких перебуває троє та більше дітей, і які відповідно мають право на відстрочку, можуть бути позбавлені цього права у випадку, якщо вони не сплачували аліменти понад три місяці хоча б за одну дитину.

Як визначатимуть боржників за аліментами?

Згідно з поясненням Міністерства юстиції, після того, як новий закон про мобілізацію набере чинності, військовозобов'язані батьки трьох чи більше дітей мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів та оновити дані, тобто довести своє право на відстрочку. При цьому особам, які мусять сплачувати аліменти, потрібно буде підтвердити не тільки факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей, але й відсутність заборгованості.

Натомість ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень, а реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість.

При цьому у міністерстві зауважили, що, якщо така особа втратить право на відстрочку, а після погасить заборгованість, то зможе знову отримати таке право. Але у разі несплати – особа може бути мобілізованою.